Salam,
Kali ni nk kasi promote sikit ttg kedai 'PAK MAD CAFE' (kak suzianah yg rekemen kedai kwn dia)...last 2 week time cuti GONG XI FA CAI aku lepak2 dgn geng (sofa+nurul) mkn kt cini..kire dh mmg rutin la we all lepak2 mkn kt cni...at least once a month..sbb mknn kt kedai ni mmg SUPERB!!! buat org ketagih...antara kedai western food yg TERBAEEKKKK la kat daerah kota setar+kubang pasu ni..korang penah pegi x??? ni aku kasi link utk cr location, gambar kedai, harga makanan...so...sila la pergi...tolong laaa pegi....harap korg pegi try..hehehehehehehe
http://pakmadcafe.blogspot.com/
Mine..semua ni aku yg minum..ntah nape mlm tu aku rse dehidrate sgt.. (apple tea+cold water)
Huhu..ni pinggan aku (chicken chop just RM9.50 jerrrrrrr)..terrrrsgt sedap sampai menjilat sudu..kwn aku mkn fish & chip...pun sedap gilerrr!!!! sbnrnye terlupa nk snap sebelum mkn..terpaksa la snap time tgh mkn..tbe2 je trgt...(boleh mcmtu???ngee~~)
RESIPI KAK SUZIANAH DAHLAN..
Kali ni nak cite ttg resipi kak su (yg dia selalu bawa & jamu aku kat sekolah). Kak su ni mmg terkenal dgn kepandaian+kerajinan dia memasak...(kek+muffin+tart+kuih+mcm2 lagi laa...) dan aku tertarik dgn 2 resipi yg mudah lg senang utk dibuat....my favourite la...tq tau kak su utk resipi yg sedap ni..sharing is caring..(kak su ni mmg kind-hearted orgnyer...)..aku try buat tp ntah betul atau tidak resipinya..aku pn xtau, tp sodap je aku mkn...hehe..
Salad Kentang. (untuk hidangan seorg)
- Ubi Kentang 4 ketul (direbus hingga empuk dan dibuang kulitnya+dipotong dadu sebesar bawang merah)
- mayonaise 2 sudu besar
- sos thousand island 2 sudu besar
- lada hitam 1 sudu besar
( gaulkan semua sekali...dan siap!!!!!! senangkan...)
Nampak sedap x??? hehe..mmg sedap pn...aku selalu makan kepit dgn roti..konon diet!!!
Roti Xtau Nama...
- French loaf dipotong mcm kt pic bwh ni..(sapukan dgn marjerin sikit)
- tomato ceri+cendawan shitake+bawang putih (disapukan black pepper sikit dan dibakar)
- kemudian atas roti keras tu...sedia utk dihidang........hehe
Aku xtau ape name benda alah ni...tp sedap la kiranya kalau dimakan...
RESIPI SARA GHAZALI
Ok...sebenarnya makanan ni sume dimasak oleh sara sempena aku deman (mak+ayah aku ke kuantan tgk nenek sakit)...kebetulan aku pn demam teruk so, si sara masakkan semua lauk kegemaran aku...semua makanan ni pedas tau..nmpk je mcmni..(sbb nak kasi berpeluh+kebah demam)...nnt aku typekan resipinya yer...
Ni la makanan kesukaan aku seantero..sgt2 suka mkn sardin..ketagihan yg melampau..dengan sardin ni, aku boleh masak mcm2 menu...
Acar timun kosong (utk ulam, kata sara)
Sotong masak kicap
Sambal udang..hehehe..siap kopek sbb aku xmkn yg ade kulit...
KEK BATIK ALIN
Salam,
minggu ni tibe2 je rajin terlebih..ntah xtau nape rase nak masak mcm2..kalau boleh sume nak try..huhu..1st, rase nk mkn kek batik (kek org malas)..so, blk je opis terus aku singgah kedai runcit terdekat kwsn umh..
Biskut Marie (1/2 kilo-biskut timbang jer!!!)
Susu pekat 1/2 sahaja!!!
Milo 1 cwn (cwn minum teh tu..)
Buttercup 1 buku.
Bahan-bahan:
-1 pack biskut merry (500gm)
-1/2 tin susu pekat manis
-3 sudu besar serbuk koko
-1 cawan milo ( ikut sukati..nk byk pon xper)
-1 biji telur
-250gm buttercup
-1/2 tin susu pekat manis
-3 sudu besar serbuk koko
-1 cawan milo ( ikut sukati..nk byk pon xper)
-1 biji telur
-250gm buttercup
Cara penyediaan:
1. cairkan buttercup atas api perlahan (dalam kuali)
2. masukkan susu manis dan gaul atas api perlahan
3. masukkan telur dan gaul sebati
4. masukkan serbuk koko & milo, kemudia biskut merry
5. setelah sebati angkat dr api
6. susun dlm bekas (tekan bagi rata) dan sejukkan dalam peti ais (1jam)
7. siap untuk dihidang
kek tu akan jd mcmni setelah dipindahkan ke dlm loyang..(tekan2kan bg padat & mampat)
bekalan ke opis...sodap nih....(saje xtra kan chocolate..yummy...)
senang kan???? hehehe..
TAUHU SUMBAT INA
Bahan-bahan:
- Carrot 1 btg (disagat panjang)
- Timun 1 btg (disagat panjang)
- Raddish atau sengkuang 1btg (disagat panjang)
- Tauhu 8 ketul (untuk 5 org mkn)
- Sos Thai
Cara Penyediaan:
1. Tauhu dipotong 2 (segitiga dan digoreng)
2. Potong bhgian tengah tauhu dan masuk kan sayuran yg dicampur
3. Cicah dgn sos thai....
SPAGHETTI CIK LIN
Salam,
arini post ttg spagetti yg aku buat pd 24/6/2011.
Bahan-bahan:
- Spagetti 1 bungkus (dicelur dlm air mendidih+garam secubit+marjerin 1 sudu kecik)
- daging/ayam cincang
- lada benggala+brokoli+tomato+sosej (dipotong dadu)
- bawang besar+bawang putih (dipotong dadu)
- 1 paket perencah bolognaise MAGGI
- garam+gula secukup rasa
Cara penyediaan:
1. tumis bawang+daging kisar
2. masukkan 1 paket perencah bolognaise dan 1 cawan air
3. masukkan garam+gula secukup rasa
4. masukkan lada benggala+brokoli+tomato+sosej
5. siap dihidang (tuang kuah atas spagetti yg ditos)
p/s: jgn campur kuah+spagetti sekali....nnt kembang...boleh mkn dengan sos atau goreng meat ball tmbah...perghhhh...sodap!!!